hymn zapomniany

Grzesiek z nick-ąd

Nie chroń nas od nikogo Panie

i nie na wszystko bywaj lekiem,

tylko nam trochę odśwież pamięć

o tym jak trudno być człowiekiem.


 

Nie chroń nas od święconej wody

tylko nam trochę odśwież pamięć,

że dobro jest najwyższym Bogiem

przez wolną wolę wybieranym


 

Nie chroń nas Panie od tych wieprzy

tylko im trochę odśwież pamięć,

że to co w ludziach jest najlepsze

nie może być nakazywane.


 

Nie chroń nas Panie od nas samych,

pozwól znajdować się i gubić,

tylko nam trochę odśwież pamięć,

by człowiek ludzki był dla ludzi.

 

Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 11 listopada 2019
anonim