Literatura

Hegemon (wiersz)

Krystyna Morawska

Kiedy słońce pękło w niewinnym człowieku,

prefekt rozmyślał o samotności skazanych.

Wtedy ogień ponownie zawładnął połową głowy;

przeklęte miasto zmienia bieg wydarzeń.

 

Nadciąga burza. Błyskawice pożerają pejzaż

i nadzieję na ułaskawienie. Biały płaszcz

z podbiciem koloru krwawnika budzi grozę,

 

rośnie niepokój. Dziesiąta rano, już po wyroku.

Prawdą jest, że byłeś zbyt słaby?

Zapada wielka cisza, nie słychać kroków

 

Barabasza

 

 


niczego sobie 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 14 listopada 2019, 14:42
...trudno nie odnieść wrażenia że tekst jest wysilony i przekombinowany
Krystyna Morawska
Krystyna Morawska 14 listopada 2019, 16:27
Mistrz i Małgorzata się kłania. (inspiracja)
Mithril
Mithril 14 listopada 2019, 21:04
...niem wiem komu się kłania(?)

Bułhakowa czytałem 40 lat temu raz pierwszy, a drugi 15 lat lat temu. I jeżeli taka była - nieczytelna - inspiracja, przyświecająca powstaniu powyższemu tekstu, zapewne ku zadowoleniu odautorskim, to już nie problem czytaczyciela
Krystyna Morawska
Krystyna Morawska 14 listopada 2019, 22:47
"zapewne ku zadowoleniu odautorskim" - pomyłka. Do swoich wierszy, zawsze podchodzę z ogromnym dystansem.
Mistrz i Małgorzata się kłania - źle ujęłam. Po latach wróciłam do Bułhakowa i zupełnie inaczej odczytuję treść. Widzę swoją nieudolność, ale próbuję piórkiem coś tam naszkicować.
przysłano: 13 listopada 2019 (historia)

Inne teksty autora

Punkt widzenia
Krystyna Morawska
Wahadło
Krystyna Morawska
Chytra małpka
Krystyna Morawska
Pocztowy gołąb
Krystyna Morawska
Nadmiar piękna
Krystyna Morawska
Kim jestem
Krystyna Morawska
Nieznane
Krystyna Morawska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca