trzeba było wybrać wiek
suche ciernie miękki ćwiek
kłusem gnać do przodu
trzeba było przyjść na świat
w chacie pełnej blasku gwiazd
owoców łan kolorów moc
na stole pełen talerz biały
trzeba było jeszcze rok
duże kroki wielki skok
kotary bure zrzucić i szary
mur odwrócić
ref nie ta ziemia nie ten czas
ostra brzytwa twardy głaz
i mysia norka prosi
poszukaj wiatru w polu
trzeba było iść do przodu
topić sercem bryły lodu
płoty gnać i szukać nieba
trzeba było mocno stać
choć na dole kurna mać
i -N na W- zmienione pieje
ref.....
trzeba było szybko tkać
półki puste kaszę dać
chleb i cukier
też nie pada z nieba
trzeba było chronić byt
duże troski kruchy płot
i pąków szukać w gaju
ref....
trzeba było zagrać bas
i pokazać gorzki czas
tak - późno tańczy śpiewa
tango blisko nieba