Idąc

Andrzej W.

 

Ludzie przez życie idąc,

zło czynią nieumyślnie.

Potem spadają w nicość

Jak z drzew zwiędnięte liście.

Ludzie idąc przez życie

głupotą grzeszą tylko,

buszując wśród urojeń

za szczęścia zwiewną chwilką.

Ludzie przez życie idąc,

kroczą dostojnie, dumnie,

jakby nie pamiętali,

że koniec marszu – w trumnie.

Ludzie na świat przychodząc,

chcą się w nim zadomowić.

A przecież tylko wieczność

jest domem człowiekowi.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
Andrzej W.
Andrzej W.
Wiersz · 28 listopada 2019
anonim