Literatura

Świadek wierny (wiersz)

Luke

 

Ty widziałeś tych co żyli.
Ty podglądasz nas, obecnych.
Ty zobaczysz tych następnych.
Świadku wierny na niebiosach!
 
Zaświadczyłbyś z przekonaniem,
że już byli tacy sami...
Jak my teraz, że śmiertelni i wrażliwi.
Niewrażliwi choć namiętni -
w swej podłości zakochani.
Ty widziałeś, ty to znasz.
 
Ty zaświadczysz, że ja byłem,
Tamci byli, inni będą.
Po co komu twe zeznania!?
Czy sąd ludzki na rozprawę ciebie wzywa?
Na wokandzie w kwestii życia,
Zaproszenie dla Księżyca?
 
Świadku lśniący na niebiosach!
Wiesz, że byłem, jaki byłem.
Choć żeś wierny i prawdziwy -
o mnie nikt cię nie zapyta.

niczego sobie 2 głosy
przysłano: 16 grudnia 2019 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca