bieg do koła

Irena Świerżyńska

tu skrobie tam biega  i razem

do koła  zbiera

wiruje i pędzi do domu

tam dziecię

nieważne -  czy  duże czy małe

 czeka

 

Mikołaj bez szaty tymczasem

nie pyta - czy dobro za progiem

czy - tylko  -  na niby oddanie i łza

już sucha za rogiem

 

posłuchaj  -  cierpliwie czasami

odkryjesz nowe radości

tu  -  nie ma i tylko moje

najzdrowsze

w kole pyszności

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 20 grudnia 2019
anonim