Literatura

Rogaci Wikingowie (wiersz)

Tomasz Kucina

 

 

stereotyp skandynawski. znasz Wikinga zakutego aż po uszy w ciężką zbroi stal?

hełm miedziany. i z rogami nosił Jörgen. to jest bzdura nawet Else Roesdahl

własną książkę ilustruje bardzo błędnie. Wikingowie nie wczepiali w hełmy rogów

pierwszy taki znaleziono w Danii. w Visko. znacznie wcześniej bo w epoce znanej z brązu

 

we współczesnej świadomości to poroże tkwi w umyśle i próbuje nas przekonać

nigdy żaden archeolog nie odkopał rogatego Laurentiusa. czy Malcolma

a w operach u Wagnera bohaterów kuli w stal i zamykali w rogatych hełmach

jak Brunhilda wojowniczka niedostępna we Walhalli Odynowi służy wierna

 

pewien szef garderobianych w tej operze postanowił ją uzbroić w szyszak z rogiem

by uczynić demoniczną i dosadną. a publika nie dość drzwiami to i oknem

w New York House Operze miało to wydarzyć. głosi o tym okrzyczana megaplotka

że Brunhilda przyprawiła Szwedom rogi. u Wagnera no i w zbroi. ale słodka

 

w średniowieczu chrześcijańscy podróżnicy kreowali tych nordyckich wojowników

na bandytów którzy mieli spółkę z diabłem. a z rogami malowali. eremici

z pism i treści to wynika dość rzetelnie tak czytamy u Adama z Bremy. przecież

i w kronikach włoskich prosto od Stendhala zakonnicy ich się bali. tako mistrz nam rzecze

 

to też sprawka prekursorów romantyzmu. Europa wtedy bardziej nacjonalna

szukająca swych korzeni w sztuce ludu i w historii narodowej miarodajna

ustaliła nam Wikingów na tle rogów. przekonuje o tym także Dawid Wilson

zapamiętaj więc historie skandynawską. nie rogatą nieco milszą. prawdzie bliższą

--


przysłano: 13 stycznia 2020 (historia)

Inne teksty autora

Babsztylnik
Tomasz Kucina
Tożsamość Harper
Tomasz Kucina
Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca