~ POD KĄTEM… ODPOWIEDNIM

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ POD KĄTEM… ODPOWIEDNIM 
 
Wiele myśli skrywa czuły papier
zapisany niesympatycznym inkaustem 
można je dostrzec
patrząc pod odpowiednim kątem
choćby to… że życie 
to wynalazek stary jak świat 
z potrzeby kochania i pożądania
uparcie i skrycie
do utraty sił
dni
i lat
a bohaterowie aktów 
cielesność zniekształcając 
potem, krwią i łzami
zwiotczali zatrzymują czas 
bez krzty poezji na ustach
świadomi i nieświadomi
wbrew własnej woli
gdy cichną echa tłumnie mrą 
fenomenalnie niczym eter znikają
gdzie nie sięga wzrok…
gdy tonie
może i lepiej… bo poza życiem
już nic nie boli
i miejsca dla wszystkich dość
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………Toruń ~ 17 stycznia '2O                

 

Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski
Wiersz · 17 stycznia 2020
anonim