Œuvre

abc

Autoportret z żydowskim paszportem

 

Felix Nussbaum (Osnabrück, 1904 - Auschwitz-Birkenau, 1944)

 

Jako dziecko chciałem iść hen w pole za horyzont snu

co spowija dolinę mgłą spopielonego czasu

ale horyzont w nowej rzeczywistości to rzecz dyskusyjna

nierzeczywista w przeciwieństwie do bramy

za którą nie ma pola a jest krematoryjny komin

trzeźwe poczucie tego że malując w ukryciu będąc uwięziony

i gdy dojdzie do pojmania zapłacę wraz z żoną

najwyższą cenę tak jak w berlińskim studiu

gdzie około sto pięćdziesiąt moich płócien padło ofiarą płomieni

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 2 głosy
abc
abc
Wiersz · 27 stycznia 2020
anonim