Bóg dał biednemu prawdziwy skarb.
Niósł on w życiu tylko jeden.
Bogatego podobnie obdarował,
choć posiadał on wiele podobnych ( fałszywych) klejnotów.
Gdy zaszli do pałacu, bóg poprosił o podarunek,
za który ofiaruje niebo i życie.
Biedny oddał prawdziwy skarb.
Natomiast bogaty był zafrasowany,
długo nie wiedział jaki klejnot wybrać.
Mam nadzieję, że okazał się bystry.