Druga świeżość*

Krystyna Morawska

Niektórzy tak potrafią ugryźć zatrute

jabłko, że pozostają przy życiu

z kroplą cynizmu w kąciku ust.

 

Spokojnie.

 

Ideologia nie musi być zaraźliwa

- chwilami brakuje powietrza.

Wystarczy nowy zapis i świat

wzbije się do lotu, ukrywając prawdę.

 

Więc, kiedy będziesz zamykał drzwi,

to po cichu i nocą. Nie pomyl życia:

swojego z cudzym. Wystarczy

 

jeden wariat - nieuważny jak Annuszka.

 

 

*źródło: Mistrz i Małgorzata

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 1 głos
Krystyna Morawska
Krystyna Morawska
Wiersz · 3 lutego 2020
anonim