~ ŻEGLARZOM… I POETOM

Krzysztof Maria Szarszewski

 

        ~ ŻEGLARZOM… I POETOM

 

   Z duchami róży wiatrów pojednani
Ofiary sztormów wiosen i jesieni
Sternicy rejsu w wieczność pod żaglami
Trzymacie wachtę za sterem w spektaklu cieni

 

   Balastem dobrych wspomnień obarczeni
Pod zamarłymi dawno powiekami
Żeglujcie, którzy'ście halsem w ciszę odeszli
Z fiordów akwenu, który nie jest czarno biały

 

   Fale was teraz tulą szemrząc
Minął w tańcu seks'tansu czas nieśmiertelników
Unosi dryf w dal bez powrotu i pośpiechu
Gdzie nie musicie patrzeć w przyszłość

 

   Tam inne prądy… wiatry, szkwały ?
Porty, gdzie nie ma zajęć dla szkutników
Tu wiersze i marzenia wasze kornik toczy
I jeszcze żywym szekla się wypięła

 

⊰Ҝற$⊱……………………………………………………………… Węgorzewo ~ 18 maja '16 

 

 

       ~ POETOM… I ŻEGLARZOM

 

   Z duchami'ście już pojednani
Wiosen… jesieni mgnień ofiary
Z chryzantemami pogodzeni i różami
W spektaklu niedomówień cieni

 

   Ze wspomnieniami'ście daleko już…
Pod zamarłymi dawno powiekami
Wybrańcy… którzy'ście cicho odeszli
Z padołu… który nie jest czarno biały

 

   Liście was teraz tulą szemrząc
Minął wasz czas nieśmiertelników
Wiedziecie gdzieś tam drugie życie ?
Gdzie nie musicie… ciosać skały

 

   Tam fascynacje inne… ideały ?
W świecie bez czasu i adresu
Gdzie wiersz jak marzenie na innym wietrze łopocze
W rejsie w nieznane… w rejsie bez kresu

 

⊰Ҝற$⊱……………………………………………………………… Wegorzewo ~ 18 maja '16 

Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski
Wiersz · 6 lutego 2020
anonim
  • Konrad Koper
    Długi i nie nudzi !!

    · Zgłoś · 4 lata
  • Krzysztof Maria Szarszewski
    Dziękuję obu panom ale… to są dwa ótfory.
    Niestety - czasem mi się zdarza, że mam kilka ujęć tego samego tematu.
    Co gorsza… nie mogę się zdecydować, która wersja lepsza.

    · Zgłoś · 4 lata