różnie to w życiu bywa - słabo powiedziane
życie dopierdala
ekstaza miesza się z rozpaczą
ból z rozkoszą
komedia z tragedią
mówią o strukturze społecznej, umiejscowieniu jednostki, determinizmie
no i że warto być w życiu przyzwoitym
może i warto
są tacy, co mówią, że trzeba panować nad swoim życiem
życiowa mądrość, złoty środek
a może każdy moment, każdy układ, który nas otacza wymaga maksymalnej uwagi
karty z talii są różne, można ugrać dużo lub mało
a właściwie nie ma to znaczenia, czy gra się 4 bez atu czy jeden trefl
wygrać co los przyniesie
być zwycięzcą
człowiekiem