Literatura

~ TU ZIMA NIE TRWA NA DOBRE (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

     ~ TU ZIMA NIE TRWA NA DOBRE
 
     Te stiuki, portale, fasady i freski
Kolumnady secesji… Gaudiego obsesji
Tu miłość to znaczy…
Zapatrzeć się w ciebie
Jak w błękit niebiañsko niebieski
W twój portret na niebie
I poczuć… wśród bieli z écru smak lukrecji
 
     Strzępki szeptów pośród oddechów
Reinkarnacji kwiatów w zaświtach zakwitłych
W kandelabrach Barceloñy ziszczonych
Tu byłaś… ja byłem… 
W arce o rozbrzasku u miłości brzegów
W słodkim labiryncie grzechu
… Ziszczeniem grawitacji zauroczony
 
     Tu zima nie trwa na dobre
W tęczowobarwnych nie trwa olśnieniach 
Modernisty wiersz nocą rzeźbiłem
O filozoficznych znaczeniach
Paradoksu czasoprzestrzeni
Gdzie w Saturna trajektorii wieczności
Bezkierunkowość wygląda owalnie
 
     W nagich jak my powiększeniach
Przez mikroświata horyzont nicości
O miłości do ciebie psalmie
… Kosmicznego wariata
By potem móc już tylko płonąć 
Złocieñcem się ozłacając realnie
Tu tęczę pochwycić i spłonąć… niebanalnie
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………………Barceloña ~ 11 listopada '12                                                                                                                

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 lutego 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca