Literatura

~ Z PÓŁ SERCA… (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

               ~ Z PÓŁ SERCA… 
 
     Kiedy całun nieba nad imperium Słońca
Skruszy słów fasady w planetarny pył
A mroki ciemności planetę mą skryją
I kamienne twarze ludzkich, nędznych brył
Nie odpowie już echo zakochanym poetom 
Odejdzie w ech bezszelest i… sczeźnie daleko
 
     Przeznaczenie nie będzie już miało znaczenia
Panien sny niegrzeczne skryje i marzenia
Rozmyje stóp ślady co zostały za nami 
Gdy czas na pamięci odciśnie swój ślad
Świtem uwięzionym w poranku niewzeszłym
Zapłaczę jak dziecko… wygasłych gwiazd łzami 
 
     Jak móc wyobrazić żywe oczy bez źrenic
Lód na nagich wargach i zastygłe twarze
Bezcielesność prawd i… że już się nie ukaże
Błękit w trelach ptaków i następne dnie
Jak kolejny rozdział powieści ciekawej
A wiersz dla cię we mnie cichym pozostanie
 
     Ciszą zmartwychwstania oślepiony zginie
Nic go nie odmieni… zatęskni bluźnierca
Na wieczność w bezkształtnej chaosu krainie
Katharsis krtań ściśnie strachem samotności
Tam, gdzie tworzy światy… ten Pyrrus zwycięzca
W półszczęściach… w półwierszach… z pół serca 
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………………… Bottrop ~ 11 marca '15  

 


dobry 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 20 lutego 2020, 03:37
Czy przetrwają popioły z naszych dusz rozsypane...
przysłano: 19 lutego 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca