dzień dobry doktorze Friedrich Wegener
już pan nie żyje, ale miło witam
tak wiem, ludzie mówią że pan nazista
dzień dobry profesorze Andrzeju Lange
dla pana ukłon za rozmowę o koniach
szczery uśmiech, trzy kromki chleba nadziei
że nogi są potrzebne do chodzenia
pomniki stawiają, szukają historii
zmieniającej nasze oblicze
królowie, gdzie wasze korony
profesorze ja nie błagałam o życie
tylko nie miałam siły już płakać
A Tosia walczy...
zolgensma, ach te miliony
będzie losowanie, kto wygra
ten dostąpi korony, może pomnik
a miało już nie być nazistów...