Przemyśleń kilka wróbla ćwirka...

Wioletta Wójcik

W splendorze myśli zbyt zawiłych,

wsłuchani w werble

co gdzieś grają

może mi wreszcie ktoś

wytłumaczy

o co w tym rządzie

się spierają.

Paskudne słowa tryjumfują

na scenie gdzie spór

wciąż narasta.

Nie lepiej wcześniej go

zakończyć

krótkim stwierdzeniem

koniec,basta!

Władza powinna być

przykładem,

bo przykład idzie

raczej z góry

ale tymczasem

brak im wiele

no a najbardziej

to kultury.

Nie róbcie z nas

swojej widowni

i korzystajcie

ze swych zalet.

W życiu co prawda

bywa różnie

ale na pewno

to nie jest kabaret.

 

Wioletta Wójcik
Wioletta Wójcik
Wiersz · 19 lutego 2020
anonim