Literatura

~ POD SKLEPIENIEM GŁUSZY (wiersz klasyka)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

    ~ POD SKLEPIENIEM GŁUSZY
 
   Kiedym światłoczułe nadwyrężał zmysły 
wzroku, słuchu, duszy
słowa żyworodne wyczekując czegoś 
drżały niecierpliwie
pod sklepieniem głuszy
 
   Pośród słowień wieczór się rozścielał 
weną nad nim lśniło
niczym gwiazdą chcącą poczuć noc
by wiersz ku niej spłynął 
czarodziejską siłą
 
 ⊰Ҝற$⊱……………………………………………………… Inowłódz ~ 16 lipca '18                                                                                                             

 


przysłano: 22 lutego 2020 (historia)

Krzysztof Maria Szarszewski

Inne teksty autora

~ A TU WIERSZ SIĘ BUDZI
Krzysztof Maria Szarszewski
~ POŚRODKU ŻYCIA
Krzysztof Maria Szarszewski
~ KOCHASZ… WIĘC JESTEŚ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ ILEŻ… PO DWAKROĆ ?
Krzysztof Maria Szarszewski
~ MILCZĄCA SCENA
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GWIAZDA SPADAJĄCA
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYŁBYM POETĄ… I TYLKO…?
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca