Literatura

~ KWADRATY KÓŁ NIERATUNKOWYCH (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ KWADRATY KÓŁ NIERATUNKOWYCH
 
Powoli tonę w falach przypływu
W feriach odpływu czasu zaprzeszłego
Wymyślam kwadraty kół nieratunkowych
Rzucam je w nieznane jeszcze nienazwane
Czekając cierpliwie myśli nieoswojonych
Rodzących się jawą w łożu gdzie węzgłowie
I sztormów poezji bez imperatywu
 
Codziennie znoszę dni chłodnych zachody
I upały nocy, zwyczajnie po męsku
Pragnienia miksowane z toksycznymi lękami
I zmienne nastroje wyspiarskiej pogody…
Rozkwita pamięć bezwolnie w tę i z powrotem
Pożółkłym kwiatostanem opuncji między kolcami
W strofach wiersza za oknami… Lanzarote
 
Wyspy rzek wyschniętych w dolinach interioru
Piargów suchych zboczy… koryt law kanałów
Idę za wieczorem brzegiem wielkiej wody
Olbrzymiego, nieokiełznanego zdroju
Niezaspokojonego marzeń oceanu
Rzucając przed się myśli… przyodziane w słowa
A czasem ciskam za się w czeluście kraterów
 
Bo za mną i przede mną martwe popioły wulkanów
Diabolicznych kopców piekielnej urody
Gdzie w okruchach słów zastygła tkwi lawa… 
złotopurpurowołzawa
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………………… Lanzarote ~ 19  listopada '11                                                                                                                                                     

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 26 lutego 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca