Literatura

~ STRACEŃCY WYKLĘCI (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

      ~ STRACEŃCY WYKLĘCI
 
   Synowie… duchy krzyczących grobów
Zamarłe w lustrach historii twarze
Kiedy my żyjemy… oni byli, żyli
O honor się bili, o patrię z marzeń
Umrzeć im było warto… 
W niepewności najtrudniejszej chwili
 
   Powrócił czas pamięci… wdzięcznych
Hołdu dla dziewcząt i chłopców wyklętych
Zatrzymała wieczność ideałom wiernych
Nemo propheta est in patria sua* 
Z Virtuti wiatru etiudą im niesiony
Sensualny cień białego orła
 
   Nieśmiertelnym pośród lilii bieli
Załzawionych oczu w róż czerwieni
Zły czas wyrył na marmuru płycie
Wieczne żołnierzy bohaterów prawa
Nic piękniejszego… ponad życie 
Umiłowanej ojczyźnie… oddawać
 
   Choć straciły blask oczy, nie bledną 
Nieugiętych synów, tych nadludzkiej cnoty
Dzisiaj smutne cienie tutaj mijam tylko
Piękni, snem pięknym śpią cicho… straceńcy
Reszta jest milczeniem… zadumą w pamięci
A mi tak smutno… tak przykro
                                                                                           
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………………… Powązki ~ 1 marca '16  
 
           * nikt nie jest prorokiem we własnej ojczyźnie

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 1 marca 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca