jeszcze widzę gruz

Irena Świerżyńska

ziarno spadło i jak dalej

co zapisał los

 

kto nakarmi

kto przytuli

jak  -  przygarnie płot

 

jeszcze jedna ważna piłka

który miałeś czas

 

czy -  wojenna zawierucha

czy spokój i  blask

 

radość grzeje świat się śmieje

nie zna czym jest głód

 

na tej ziemi 

smutek wciąż się sypie

całe

wieki

 

sprzątaj - gruz

 

 

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 6 marca 2020
anonim