hejże - chłopcy do oręża
wybieramy
z pana chłopa - coś
na męża
wielce ważne gdzie on żył
i jak wino pił
wszak kultura to bogactwo
wie coś o tym jego bractwo
jak tam było po kryjomu
w czterech ścianach jego domu
ciemno
jasno
czy tam było słodko - gorzko
którym - krokiem życie niosło
czy - kulturą się zachłyśnie
złotą myślą żonie błyśnie
i przyniesie
bukiet róż i zaprosi ciepło ust
czy - rozpyli swąd
i gruz