Literatura

~ MOŻE'Ć ZAUROCZY…? (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

        ~ MOŻE'Ć ZAUROCZY…?
 
     Bo cóż może być piękniejszego ?
Powiedz mi proszę… miła
Niźli ofiarowanie choć jednego słowa
Drżącego za ust kotarą
Obłaskawianego ciepłem serca… nie skarg
Szeptem płynącego ponad wiarą
Zadziwieniem warg
 
     Kroplą życzliwości przepełnego
Co pieszczotę błogą zsyła
Zamyślenia nieoczekiwane spełnia
To jedno słowo… choć czasem łzę roni
Co w wyobraźni szeptem gorącym
W przyjaznym powite świecie
Przysiada jaskółką na dłoni
 
     Rozpromienia twoje oczy
Wypełnia pusty pejzaż codzienności
Tęczą kolorów w poezji palecie
W całym gąszczu niepokoju
Ono nadziei płaszczem otoczy
Moje ciche… dla ciebie
Byś je zobaczyła
 
     Ono cicho w duszy przysiądzie
Gdzieś między jawą i snem
Gdzieś między nocą i dniem
Może'ć zauroczy…?
A niebo moje ma taki kolor… właśnie ten
Jak twe błękitne marzenia
Jak twoje oczy
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Santorini ~ 11 lipca 'O4                                                     

 


niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 8 marca 2020, 23:07
Uspokajam się przy tym wierszu. Delikatnie i z wyczuciem odbieram ciepło, które tak bardzo jest potrzebne. Cóż, dziękuję za słowa. Mnóstwo kolorów, tęcza. Cóż może być piękniejszego?
przysłano: 8 marca 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca