Literatura

Dzień zarazy (wiersz)

abc

niech będą błogosławieni i powołani przed oblicze boga

najwierniejsi z wiernych

ci którzy uczestniczą w zwiększonej ilości mszy

hubach przesiadkowych dla koronawirusa

zasiadają w pierwszych rzędach

i oczekują wniebowstąpienia

ci co to rąk nie myją po wyjściu z kibla

wymalowane pindzie z tipsami

wraz z wypachnionymi facecikami w gajerkach

dotykający swoich pisiorków obszczywający ściany

i deski toalety

 

w strefie zapowietrzonej wszystko zwyżkuje

mój tron z gry o tron składa się z rolek papieru

do tej destynacji zwykłem chodzić piechotą

nie jak inni przybywać w lektyce

często myję dłonie bo jestem zapobiegliwy

dokonałem stosownych zakupów żywności i wody

na wypadek paniki

 

chyba nie jestem do końca normalny

bo w hipokampie wszyto mi implant

on pozwala ominąć ślepe uliczki alzheimera

w mojej głowie jest klucz

są też numeryczne wspomnienia

które jeszcze nie zaistniały w czasoprzestrzeni

ale już nastąpiły w jednym z wielu możliwych

równoległych światów


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 11 marca 2020, 11:58
Ja wiem, wiem, że w łazience dochodzimy do najlepszych rozwiązań. To jak sanktuarium myśli. ;-)) .Popraw który na które. Ogólnie to nie wiem, jaki związek istnieje między pisiorkami a przemieszczaniem się w równoległe światy. ;-))))
abc
abc 11 marca 2020, 13:35
które oczywiście, higiena higieną, a to co w mózgu poety to coś innego, szerszy plan, kontekst pisany ;-)
Yaro
Yaro 11 marca 2020, 18:08
na czasie:)
Mithril
Mithril 11 marca 2020, 21:59
...pierwsza i druga cymes. Taaak, wielokrotnie miałem przykrą okazję widzieć i słyszeć, jak dohtur czy profesur, po "dwójce" wychodził bez spłukiwania po sobie i mycia rąk.


- nasz czas składa się
ze ślepych kwiatów i kolorowych szkiełek
rozplantowanych pod ławkami w parkach

ludzie zasypiają na widok bezdomności
a oślepieni słońcem nie czują potrzeb
bliźniego

o skulonym życiu
przysłano: 11 marca 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca