~ OCZU NIE OTWIERASZ…

Krzysztof Maria Szarszewski

 

 
~ OCZU NIE OTWIERASZ… W CZASIE I PRZESTRZENI ?
  
     Czy śnią ci się takie pragnienia ?
Pasjanse z kart kier z talii spełnień
Z złotego rozdania snów nie z tej ziemi
W tiulowe odziane łachmany
W szczęść ślepych refleksy pajęczyn
Gdzie nie ma progów i barier… niezręcznych poręczy
Oczu nie otwierasz choć otwarte bramy
W nich lewitujesz nad sklepieniem tęczy
 
     Umiesz unieść baldachimy ciężkich powiek  ?
Na… w nieprawdziwym blasku wszystko
W którym zapominasz o nieistnieniu na pożegnanie
W elegii ukojenia duszy niespokojnej
Bez słów… do jutra… w martwych ustach
W wierszu na białej teksturze reinkarnacji
Wrażliwym na upiorny dotyk… efemeryczne zjawisko
Skrywasz go przed alienacji światłem
 
     Myślisz więc jesteś… w tunelu ciemności
Jesteś więc pragniesz… tłuszczy rozjaśnić
Jesteś więc wierszysz z miłości
Nie tęsknisz za świtem
Za światem nie tęsknisz… 
W szarości barw pluszowego misia
Który wymierzy kolejny policzek 
Ciepłą, spracowaną dłonią… na święta w porywach litości
W czasie i przestrzeni
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………………………… Samotnia ~ 23 grudnia '14 

 

Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski
Wiersz · 18 marca 2020
anonim