~ NIE MY NIEMI
Nie odchodźmy nieocaleni
Za donikąd zza spiżowych bram
Jedwabni z tła świata kamieni
W powrozach ciszy i milczenia
Splecionych w międzywierszach
Małych urzeczeń…
I niespodzianek wielkiej sceny
Nie zostawiajmy pustych krzeseł
Pod kamiennymi parasolami
Niczym mimy… niemi
Z krainy efemerycznych szorstkości
Fotografii marionetek nieruchomych cieni
Skradzionych czarno białym snom
Nieutulonych tęsknot
Dziś żyjmy… nie obok gdzieś
W zdumieniach maski wodzireja szczęść
Hegemona asymetrii różnych światów
W czasu wsłuchajmy się szept
Inwersji aksamitnych wskazówek
Po cóż porzucać niepostrzeżenie
Dążenie… ku prześwitom na niebie
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………… Sopot ~ 7 lutego '16