Chciałam Ci dzień przyrządzić
- na słodko, czy na ostro – pytasz
diamentowym haftem
wykończyć ostatnie wzory
wy-pitrasić ogórki z chili
gruszki marynowane i czarne jagody
a Ty prosisz o galaretkę
z czerwonej porzeczki
sądzisz, że w naszej spiżarni
zmieścimy wszystkie smaki
karmelizowane śliwki
i likier korzenny
jestem fasolką szparagową
w wyparzonym słoiku
chciałabym abyś zimą
nie był głodny
Mój przecier-ku pomidorowy
jesteś taki gęsty
zjem Cię na ciepło