Literatura

późny wnuk do Ciebie zgorzkniały Poeto (wiersz)

Druid777sg

 

"Mojżesz - wiek blisko przeżywszy, powstawa
Wyswobodzicielem ludu -
Heroizm czysty wcześnie nie dostawa,
I nie dostawa - bez c u d u!


Owszem - śmierć sama i jej piekieł-krater
Cóż są?...-rzecz wielka lub licha:
W miarę do tego, jak? jaki bohater?
Dopełnił swego kielicha -


Niechże więc Kolchów wiek sobie nie wraca,
Współczesność w równej mam cenie:
H e r o i z m będzie trwał, dopóki p r a c a;
Praca? - dopóki stworzenie!...

 

 

 

Cyprian Kamil Norwid



Zwracam się późny wnuk do Ciebie zgorzkniały Poeto
bo czas Kolchów na globie powrócił
i potrzeba Mojżeszów, cudów i pracy bohaterów
jakże wielu  --   potrzeba

Umierają w Italii bohaterowie, umierają w Hiszpanii
wszędzie otwiera się piekieł krater
umierają pięknie, umierają wspaniali
nie z bronią wycelowaną
a w pracy, siłą woli i sercem
umierają

B o h a t e r o w i e


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 27 marca 2020, 17:53
Zastanawiające?
Czyżby śmierć losowo wybierała tych najlepszych, czy jest jej wszystko jedno?:-))
przysłano: 27 marca 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca