~ SKOSZTUJ POEZJI

Krzysztof Maria Szarszewski

 

            ~ SKOSZTUJ POEZJI
 
     Nie mów nic…
łutu szczęścia nie wyczekuj w nadziei 
scen w serialu tęsknot w drodze do marzeń
jak miniony odcinek… tak przyszły
zmierzcholubny, nietrwały… on właśnie
jutro będzie już przeszłym i… zgaśnie
 
     I nic nie mów…
rdzy z zegarów nie ścieraj starannie
szklanych oczu klepsydr w dale nie zwracaj
by się wkupić w łaski stróża Edenu
chwytaj gwiazdy, gdy spadają… nim zaśniesz
 
    I nic nie mów…
wspomnień mdłych nie wybarwiaj mozaiką
choć wanilią czule nęcą… nie wracaj
nim szept ciszy wpłynie w spektakl liryczny
w świecie kociej muzyki, słów, myśli
minie, sczeźnie jak mierni artyści
 
    I nic już nie mów…
łez zbolałych smutki zmyją radości
w blask poezji spójrz… zanurz w strof głębie
wsłuchaj w świerszczy rapsodie miłości
w gwiazd wokaliz nucenia i… w siebie
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Bottrop ~ 2 marca '15 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 1 głos
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski
Wiersz · 28 marca 2020
anonim
  • marzena
    Dziękuję :-)) ,,I nic już nie mów…" wiem, że nie zgasnę
    wrócę fontanną słów, zanim zasnę
    - będzie ciepło
    - nareszcie przyszła wiosna
    słuchaj przebiśnieg zapłakał pierwszą łzą
    pytał kiedy wrócisz
    - nie płacz
    skowronku mój szczebiotku
    kruszynko, miękki puszku
    wybacz
    ,,jutro będzie już przeszłym i… zgaśnie"

    · Zgłoś · 4 lata temu