Literatura

~ SKOSZTUJ POEZJI (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

            ~ SKOSZTUJ POEZJI
 
     Nie mów nic…
łutu szczęścia nie wyczekuj w nadziei 
scen w serialu tęsknot w drodze do marzeń
jak miniony odcinek… tak przyszły
zmierzcholubny, nietrwały… on właśnie
jutro będzie już przeszłym i… zgaśnie
 
     I nic nie mów…
rdzy z zegarów nie ścieraj starannie
szklanych oczu klepsydr w dale nie zwracaj
by się wkupić w łaski stróża Edenu
chwytaj gwiazdy, gdy spadają… nim zaśniesz
 
    I nic nie mów…
wspomnień mdłych nie wybarwiaj mozaiką
choć wanilią czule nęcą… nie wracaj
nim szept ciszy wpłynie w spektakl liryczny
w świecie kociej muzyki, słów, myśli
minie, sczeźnie jak mierni artyści
 
    I nic już nie mów…
łez zbolałych smutki zmyją radości
w blask poezji spójrz… zanurz w strof głębie
wsłuchaj w świerszczy rapsodie miłości
w gwiazd wokaliz nucenia i… w siebie
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Bottrop ~ 2 marca '15 

 


wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 28 marca 2020, 09:02
Dziękuję :-)) ,,I nic już nie mów…" wiem, że nie zgasnę
wrócę fontanną słów, zanim zasnę
- będzie ciepło
- nareszcie przyszła wiosna
słuchaj przebiśnieg zapłakał pierwszą łzą
pytał kiedy wrócisz
- nie płacz
skowronku mój szczebiotku
kruszynko, miękki puszku
wybacz
,,jutro będzie już przeszłym i… zgaśnie"
przysłano: 28 marca 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca