Literatura

~ WERSY O ISTOCIE… ŚNIENIA ISTNIENIA (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ WERSY O ISTOCIE… ŚNIENIA ISTNIENIA
 
     Układając w ręku… przytępione pióro
Wrysowany w Morfeusza nocne continuum
Zda metafizycznie pośród gwiazd dryfując
Brnę poprzez bezdroży uporczywych marazm
Górskie krajobrazy i morza wymarłe
Archipelag smutku ubogiego nieba
Moszcząc myśli głębie w wibrujących cieniach
Które trwonią zimne blaski gwiazd odległych
W euforii kolejnych przypływów natchnienia
Ponad monotonną próżność poetycką
Wplatając się w ciszę witraży istnienia
W lepką sypkość słów znad płynności uczuć
W poświaty Księżyca wyblakłych odcieniach
Nocą w supernową zapatrzon… zamyślon
… Gdzieś w Alfa Centauri 
 
      A żeby wyrazić siebie jak najciszej
Jak pianissimo possibile w operowej arii
Na skraju błogostanu metafor lawiny
Gdzieś na przełaj smutnych myśli wykrzyczanych
W sekundniku zegara - wampira skrywanych
Spuszczam na źrenice całuny żaluzji
Somnambulirycznych, zwichrzonych konkluzji
Pejzaży struchlałych, spłoszonych ciemności
Omszałej kolejnej, zapomnianej daty
W stygnącej wieczności kalendarza straty
W wehikule czasu zamrożonych cieni
Jąłem pisać…
Czy li tylko mniemać…
Czy bezgłośnie krzyczeć, rwąc bezgłośną ciszę
Aby w magię znaków koślawych zamieniać
I utykać myśli w wierszu niemisternym
… O istocie… śnienia istnienia 
 
⊰Ҝற$⊱…………………………………………………………………… Bottrop ~ 9 marca '15                                                           

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 29 marca 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca