~ SEN WE ŚNIE

Krzysztof Maria Szarszewski

 

         ~ SEN WE ŚNIE
 
     W nostalgicznym śnie we śnie 
tamtej nocy widziałem zjawy muz
niedokończonych wierszy
nagie, zjawiskowe i najszczęśliwsze
wyłaniające się nieśmiało
z cierpienia milczących pieśni 
 
     Sen wił się w bezgłośnej scenerii
wiosennej pożądliwości
zagubionej w liryzmie
przyćmionego światła księżyca
trwał w podróży bez końca
jakby dotykając nieśmiertelności
 
     A ktoś jak cień zacienionemu komuś 
wróżył z opuchniętych dłoni
piszących niedokończone wiersze
że nawet najdoskonalszą poezją… 
nie da się oszukać
ni miłości… ni śmierci
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………… Wierzyce ~ 22 lipca '18                                                                                                             

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 2 głosy
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski
Wiersz · 30 marca 2020
anonim