Literatura

~ Z MINUTY NA MINUTĘ (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

      ~ Z MINUTY NA MINUTĘ
 
     Dziura w martwym krajobrazie
niczym krzywe horyzontu zwierciadło
rośnie z dnia na dzień panicznie
i coś nie gra w zagęszczonym świetle
gdy dobiega skądś tak melodycznie
a osierocone z lirycznych słów
gwiazdy uchodzące za mgły
rozsadzają ciemność opustoszałą
za którą nie widać raju… ni krzty
 
     Choć z minuty na minutę
panoramicznie… paranoicznie
robi się coraz później i później
a kolejne później jeszcze przyspiesza
ku jutru logarytmicznie
od wczoraj tkwię po szyję w dzisiaj
 
     Mknę stojąc na wypukłości soczewki
spłaszczającej czasu niejednorodną substancję
w obliczu pytań retorycznych
lecz bez przyswajalnych odpowiedzi
filozofów, alchemików
schizofrenicznych kaznodziei
nawet bezradnych poetów
kształtnych wspomnień przepełnych
 
     Wczoraj nigdy tu nie było… i nie jest łatwo
tylko poetycka krzątanina w nieobecności
szkliście panuje nad ciągłym mijaniem
nad nieznośną nietrwałością myśli i bytów
trójwymiarowych pasażerów
z góry przeznaczonych na pastwę…
paschy nienasyconego ludożercy
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………………… Wierzyce, 1 kwietnia '18 

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 1 kwietnia 2020, 14:20
Dopisała wena.
przysłano: 1 kwietnia 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca