Literatura

***(A gdybyś kiedyś) (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz z 1. tomiku poezji „Kaligraficznie” – autorstwa Andrzeja Fereta

 

http://www.astrum.wroc.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=9788372779984&kat=k@

 

 

***(A gdybyś kiedyś)

 

A gdybyś kiedyś spytała smutno,

W ten cień wczorajszych marzeń i wspomnień,

Takim byś była smuteczkiem wiernym,

W ziemi niczyjej z niczyich pragnień?

 

Smutnym westchnieniem rozjaśnię czerni,

W jutrzence tęsknej serce otworzę,

W kolorowanej wyśnionej bieli,

Z marzeń kroplami duszę ci stworzę.

 

Byś miała jutro takie jak pragnę,

I abyś wczoraj już zapomniała,

I wszystko miłe wyniosła z głębin,

Byś sobą całą mi już śpiewała.

 

Jeśli mnie czytasz to już uwierzysz,

O nic nie proszę - byś tylko była,

Z bliska, z daleka i twoich wspomnień,

Byś była jedną i byś tworzyła.

 

październik, 1990

Andrzej Feret


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 7 kwietnia 2020, 10:06
Ty to napisałeś?
7 kwietnia 2020, 11:43
Ja, Marzenko, ale zaraz coś dodam ...
7 kwietnia 2020, 11:49
Powiem ci jedno

Nie mogę ci podarować Mariackiej Wieży,
Ni kwiatów kwiaciarek na placu,
Mogę ci dać malutkie gniazdo jeży,
Co z ranka samego rzewnie płaczą.

Nie dostaniesz ode mnie Muzeum Prado,
Ani też Luwru wszelakiej zawartości,
Mogę ci dać owieczkę całą gniadą,
I konika kudłatego mej zazdrości.

Nie podaruję ci żadnych Wysp Dziewiczych,
Ani też żadnej z Wielkanocnych,
Mogę ci upiec wspaniały placek z wiśni
I zaczerpnąć z wina mojej mocy.

Nie upoluję dla ciebie ryczącego lwa,
ani białego tygrysa w paski zimy,
Przyprowadzę do ciebie czarnego kota,
Abyś myślała ciągle o nim.

Nie upiekę dla ciebie nawet słonia,
Na małym rożnie w ogrodzie,
I powiem ci jedno, że nikt nas nie pokona,
I nikt nie wejdzie nam już w żadną szkodę.

12 grudnia, 2016
marzena
marzena 7 kwietnia 2020, 15:54
Andrzej, ładnie. :-) Za wiele, jak dla mnie.
9 kwietnia 2020, 02:37
Marzenko,

nie wierzę, że za wiele, to tylko dwa wiersze, a mam ich ponad 1500 ...
Usunięto 3 komentarze
przysłano: 7 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca