Literatura

I serca twego list (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. Kaligraficznie II autorstwa Andrzeja Fereta:

 

https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636

 

 

 

I serca twego list


Maleńka, po ścieżkach do mnie przyjdź,
Taka naprawdę nie wykochana cała,
Otworzysz bram sarońskiej strofy świst,
Jeszcze mi przyjdź, do mnie, mała,
Maleńka, po ścieżkach poślij list,
Sobą niesiony w miłosnym przesłaniu,
Moja leszczyna we dnie i w nocy śni,
Prowadzić i pleść list bez ustanku,
I mieliśmy, kochana, leszczyn liści sen,
Łyk wina po rosie w dzbanach,
I mogliśmy kochana po łące pomykać, pić,
Zamieniać list w świat nami, kochana,
A śniliśmy by pastwiska łanów zbóż,
Ozłocić, maleńka – w naszą przystań,
I serca twego list –
Pojednać z życiem, w wierszach.
Wyślij od serca raz jeszcze list,
I po ścieżkach do mnie przyjdź, maleńka,
Tak na prawdę proszę jeszcze raz przyjdź,
Nie obiecuj mi tylko twego szczęścia,
I zamkniemy list twój w srebrnej skrzyni,
I nie proś, aby kiedyś otwierać,
Ja wiem, co w listach mi wysyłasz,
– pieśń,
Ty również czekasz twego szczęścia.

 


lipiec, 1993

Andrzej Feret


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 8 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca