Literatura

Nie deja vue (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. Kaligraficznie II autorstwa Andrzeja Fereta:

 

https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636

 

 

 

Nie deja vue


Mam ci powiedzieć w fantazjach serca,
W obrazy takie czułe, kochane,
Byś była zawsze – jedyna, pierwsza,
I bym w spojrzeniach był zasłuchany.


Tam nie ma żadnej fasady głębi,
Ułud, utrapień, szablonowości,
Zdrowy rozsądek na straży stoi,
Szalbierstwo skrzydeł nie ma litości.


Mylne wrażenia nie są zachwytem,
Przemyślność triku to pozór dąsy,
Inwencja sprytu i ulotności,
Ma wyobraźnia – nie deja vue.


Ryzykant ze mnie w żywość umysłu,
Omam, obmowa – to jest szeptanka,
Fantamagoria, halucynacja,
Chimery chętka – irracjonalaka.


styczeń, 1994

Andrzej Feret

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 9 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca