Literatura

~ KAT 'YŃ JAK WULKAN (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

  ~ KAT 'YŃ JAK WULKAN
 
     Znów jak wulkan… Katyń
Rana na nieludzkiej ziemi
Przesiąknięta krwi lawą
Malowanych bliźnich naszych
Gdzie krzewina kwieciem białym
I czerwonym wskazuje owocem
Drogę nienawistnej pandemii
 
     W kokon mgły wtulony las
A niedźwiedź zgłodniały ze snu
Ten bestia czerwony się zbudził
By znowu najlepszych
Przedwiośniem zabrać Polaków
Tam… gdzie zatrzymał się czas
Niewinnych ludzi
 
     Gdy serce jak kryształ pęka
Rodzi się w duszy… i wzbiera
Jak sowiet bezduszny parszywa
Nieznośnie krwawiąca udręka
A może boleśnie umiera
 
     Bez odpowiedzi kłuje pytanie
Z koszmarem morderczej mordy
Ludobójcy Stalina chimera
Półboga krwiożerczej hordy
Czy komuś na górze za mało ?
Te tysiące polskich istnień… panie
 
     Jeszcze tę garstkę ojców i matek
Synów i córek, sióstr i braci
Dla czyjego  nierównego rachunku ?
Komu ich brakowało ?
I kto ten rachunek zapłaci ?
 
     Potoków łez i krzyków rozpaczy
I jak zapomnieć… i jak wybaczyć ?
Ty umiesz ?
Powiedz… potrafisz ?
Ja nie
 
⊰Ҝற$⊱…………………………………………………Toruń ~ 12 kwietnia '11                                                                                                                                                             

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 10 kwietnia 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca