Literatura

~ BYŁO ŻYCIE… BYŁA MGŁA (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

 ~ BYŁO ŻYCIE… BYŁA MGŁA
      JEST ŚMIERĆ… JEST ŁZA
 
     Po polskim policzku spływa łza
Mała… samotna
Taka jak ja
Było życie… była mgła
 
     Po polskim policzku spływają łzy
Małe… samotne
Takie jak ty
Jest śmierć… są łzy
 
     Po polskich policzkach spływają łzy
Małe… samotne
Samotne jak my
Bo było życie… bo był czas zły
Niewinnych tysiące odeszło w mgły
 
     Osobno teraz spływają łzy
Małe… samotne
Każda po polskim policzku
Łzawym jest los samotnej łzy
A poecie… nic tu
 
     Nic tu…?
Choć… tak chciałby
Być małą… samotną łzą
Zrodzoną w polskiego żołnierza oku
Zapomnieć ten czas  ?
 
     Tę ziemię przeklętą
Ziemię… dla nas tylko świętą
Zapomnieć ?
Choć chciałby zakląć
Potrafi… lecz nie
 
     Przez tę małą… samotną łzę
Zrodzoną w polskiego żołnierza oku
Boli mnie pytanie jak cierń
Bo słać mi je dokąd ?
Jak doczekać zmroku ?
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………… Smoleńsk ~ 1O kwietnia '13                                                                                  

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 10 kwietnia 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca