Literatura

~ ILUZJE (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

    

              ~  ILUZJE
 
     W dźwiękach fałszu nieporadnych
Na orbicie kieratu codzienności
Oszukana czułość miłości
Beznamiętnie białych sypialni
Rozwodnione ziszczenia serwuje
 
    Czasem z lodem gratis wmiksuje 
W szkło kryształem tęsknoty strącony
Choć z uczuciem zda się prawdziwym
Niedojrzałej, nadpsutej cytryny 
Cierpki sok niecierpliwy
 
    Cynamonu smakiem lepkim czaruje 
Odrobiną wanilii w absyncie
Chcąc podstępnie dotrzeć do serc 
Wstęgą zmierzchu oplata, współczuje
Złem i dobrem w melanżu scherz
 
     W zakłamania tkwią labiryncie
Krzywd i win czerwonych akwareli odcienie
Zdobne w szczęścia bogate inkluzje
Gdy w pościelach pełza zamyślenie
Prześwietlają tę nieznośną ciszę 
Strużką światła nadlirycznie
 
     Bez błękitów refleksji, ekscentrycznie
Snem bolesnym i bez konkluzji 
Chłonie wszystko… co świat dzisiaj daje
W rzece zmartwieñ, niedorzecznych pytañ
W bezcielesnej z lekka wypłowiałej… 
Prozie… czasem tylko w poezji iluzji
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Barceloña ~ 23 lutego '14

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 12 kwietnia 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca