wiersze pochodzą z tomiku Małgorzata Kiryjewska & Andrzej Feret „ROZMOWY LIRYCZNE I POEZJE – część 1”
życząc szczęścia
zawsze
czułam że coś jest
nie tak
że czegoś
między nami brakuje
była magia ale działała
tylko na mnie
wierszami mówiąc
wybiegałam wpół drogi
budowałam mosty urywające się
w połowie
mówiłam zbyt duża
każdy powód był dobry
by uśmiechem obdarować
jak sroka znosiłam
błyskotki zostawiając
na twoim progu
gdybyś zapragnął gwiazdki
to bym po nią
poszła
pozwalałeś mi być
chwilą przy kawie
niczym więcej
punktem na linii
horyzontu
nic cię nie kosztowałam
nie wrosłam w ciebie
nie byłeś mnie ciekaw
ot znajoma jakich wiele
z niewidzenia
a ja czekałam
na słowo gest
choćby jeden maleńki kwiatek
na urodziny
i że kiedyś o ich datę
spytasz
życząc szczęścia
Małgorzata Kiryjewska
życząc szczęścia
dobierz wstążkę kwiecistą do szczęścia
i rozpuść dźwięk po dźwięku włosy
te dawne łamigłówki są ważne tylko do chwili powrotu
chociaż kwiat wpleć we włosy
gdzie są kwiaty z tamtych lat
gdzie są chłopcy
może pójdę na wojnę może będę żołnierzem
co wtedy miła – jaką ty będziesz w ofierze
ziemia ciężka przygina i kula szuka
ofiary potem do słów lekkich
zginął na polu chwały
barwa do barwy z twojej wstążki leci
potem są właśnie powroty
jak z wojny babsko-anielskiej
mnie karabin dali a tobie budować mosty
mnie wojnę dali męską z bogiem
skracać na pół drogi – głowę nogi
każdy powód jest wtedy dla miłości
a z tamtych lat zostaje karabin
i punkt na linii horyzontu
to czyjeś życie zgniecione boskim formatem
i jeszcze wojna babsko-anielska frontem
chwile spokoju przy kawie chłodnej wysączone
niczym w swej wojnie jak punkt ty
na linii horyzontu zdarzeń kosztowanych za darmo
są wojny i wrastają aniołem i bogiem
jak wielkie niewidoczne szczęście
zginąć na polu chwały
lub żyć i umrzeć niczym więcej jedno i drugie
tak samo – jest punktem
i kiedy spytasz o szczęście w dniu urodzin
mając na horyzoncie punkt odchodzeń
przyniosę jeden maleńki kwiatek
nie karabin - na urodziny
bo są powroty i kawę wreszcie gorącą spokojnie wypijemy
dobierzesz wstążkę kwiecistą do szczęścia
i pójdziesz po siebie samą – po gwiazdę – do nieba
i kiedy będziesz szła będziesz pytała gwiazdy
o datę swoich urodzin
życząc im szczęścia na zawsze
a ja odłożę karabin
i pożyczę tobie szczęścia na zawsze
to będzie kiedyś i nie spytam o datę twoich urodzin
19 listopada, 2019
Andrzej Feret