Literatura

Ja czerwień twojego kalendarza (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. "Kaligraficznie II" autorstwa Andrzeja Fereta:

 

https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636

 

 

 

Ja czerwień twojego kalendarza
 

W kalendarzach są nie napisane słowa,
I dni w zdaniach jeszcze nie pisanych,
Jest tylko jeden dzień w czerwieniach święta,
Któremu tyś jeden w szczęściu zapisany.


To ja, której ty jesteś winien wszystko,
Ja czerwień twojego kalendarza,
Jest taki jeden dzień w każdym roku,
Co moje imię w tobie wciąż powtarza.


W dat wielu pogubionych znaczeń,
Ty jeden zapisałeś dni historii,
I w gruzach całych cudów znaczeń,
Mnie pomieściłeś winnych wspomnień.


Nie ma rozterek w kalendarzach,
Są dni i noce wciąż przejrzyste,
Ja sama napisałam nasze sprawy,
Rozwagi użyj, i odrzuć zbędne myśli.


luty, 1994

Andrzej Feret


przysłano: 17 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca