Literatura

I komu myśmy tutaj potrzebni (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. "Kaligraficznie II" autorstwa Andrzeja Fereta:

 

https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636

 

 

 

I komu myśmy tutaj potrzebni
 

Nie powiem tobie do widzenia,
Bo życiem jesteś i rajem,
Nie spłoszona w histeriach,
W czyimś zmyślnym gajem.


W życiu nigdy nie starcza potrzeby,
Czyichś dłoni i czyichś oczu,
W życiu nie można grać na nadziei,
I trwać w wierze miłości.


W życiu jest to niemożliwe,
Gdyby ktoś zwątpił w te słowa,
Tedy sercem przemówi rozsądek,
W każdych miłości pokrowach.


W życiu nie jesteśmy sami,
Bo dwoje nas tutaj przywiedli,
Bez pytania cośmy za ludzie?
I komu myśmy tutaj potrzebni…


W życiu jest to jedno gadanie,
Abym był i tylko został,
I bym nic nie wypraszał nieustannie,
Bym miła, w życiu jak przystań ostał.


Jeszcze nikt tego nie rozumie,
Aby nie mówić życiu w pokorze,
Ale aby swego wciąż pragnąć,
I nie czekać zmiłowania we wierze.


styczeń, 1994

Andrzej Feret


przysłano: 17 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca