zapowiadają ochłodzenie
śnieg z deszczem
u mnie już białe płatki
wirują w powietrzu
pod nogi się ścieląc
śliwa
rówieśniczka naszej miłości
zdejmuje ślubną sukienkę
do uli obdarowani nektarem
wrócili ostatni goście
w seledynowej chmurce liści
równie piękna
przez ażur gałązek
cedzi słońce
jak syta rozkoszy kochanka
słowa miłości
w zieleń odziej kochany
moją tęsknotę
Małgorzata Kiryjewska
zapowiadają ocieplenie
- z inspiracji „zapowiadają ochłodzenie” Małgorzaty Kiryjewskiej
przeminęło z deszczem … a wiatr ?
przeminęło …
a śnieg już za oknem białym płatkiem nuci
i smuci i pada widzę twoje oczy
jak wirują na wietrze nie przeminie wietrznie,
a pod nogi kałuże mokre na tym wietrze
i fala i śliwa tam był pierwszy spacer
i ślubna sukienka zwieszona we kwiatach
tak białych i kruchych a pszczoły brzęczące
oznajmiały kwiatów rwanie na sadzie i serce
wśród zauroczenia – pszczelego … pamiętasz?
do nocy myśmy w sadzie byli a potem zasnęli
i ostatni goście – pszczoły zbierały kiedyśmy usnęli
i kiedy rano otworzyłaś oczy ja byłem na miejscu
pierwszy obraz w oczy
a ty w seledynowej ażur ponętności i syta
i dumna z miłości rozkoszy – tak i przeminęło… z deszczem …. a wiatr?
ciągle nuci i pisze i wieje i nici rozpuszcza o naszej
wieczystej przygodzie – miłości rzuconej na wiatr
aby ją rozpuszczał … jak wtedy rozgarniał, rozrzucał? – twoje włosy młode … i zielone
22 kwietnia, 2020
Andrzej Feret