Wpatrzona
w wiosenne niebo
bez jednej chmurki
poprzecinane białymi wstęgami
pod każdym kątem
we wszystkich kierunkach
tłoczno tam
tyle miłości i tęsknoty
prowadzącej do siebie ludzi
i tyle smutku
spotkań ostatnich
milczących
gdy żalu pełne serce
łez oczy
jedna ścieżka
z ziemi do nieba
najszersza ze wszystkich
wędrówka wolna od grawitacji
ciało i cały ból
pozostały w objęciach
ziemi
ku słońcu zmierza
cała reszta
tęsknota miłości
nieukojona w ludzkich
ramionach
szuka ...
Małgorzata Kiryjewska
wpatrzony
daj! – a razem porozmawiamy
jak ja chroniłem szalenie twoją miłość
i na ulicy takiej mokrej jak krople
i na dzień dobry mamy miłość
i na dzień dobry mamy znów lata
a ty jedna na pasaż wzięta
że mej duszy nie być w powozie
bo ty nie masz nic więcej prócz światła
i na dzień dobry mamy lata i dni
sam wiem, że mam coś dla ciebie
więc witaj moja młodość
na nie powracać do słów wypowiadanych
i swoim jak z tobą i w dwa
i w naszej ….
dopóki dwa serca nie ustaną bić …
moja ty miłość …
rozkwitnęłaś jak sad akacjowy,
biały … biały
w czarne morwy … czarne …
za świadomością mroczna jest wiosna
grzesznica wiosna … ech!
grzesznica wiosenka … Nataly
że dlaczego, że razem nam nie pisane
nie mocne wino, to wino razem brane
bo czerwone wino …
tak mocne, że kręci się w głowie
hej, że nigdy nie odstąpi … miłość i nić -
nic więcej nie mam – i wszystko jedno
tak dla ciebie jest wszystko jedno?
- jedno i mało, tak wiele … Nataly
22 kwiecień, 2020
Andrzej Feret