Literatura

~ JESZCZE ZDĄŻYSZ ZDĄŻYĆ (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

   
     ~ JESZCZE ZDĄŻYSZ ZDĄŻYĆ
 
     Kolejny wiersz niepotrzebny 
dane ci będzie popełnić 
wyzuć z iluzji życia
wyplątać z labiryntu pytań
choć z czasem i z puentą zblednie 
nie załomocze spiżem
ni pod gwiazdą dawidzią
ni… zmurszałym krzyżem
zaszeleści może
 
     Gdzieś poza kosmosem
zaułek ciszy napełni słowem 
radości i smutku
 
     Nadając blasku jej przestrzeni
po drugiej stronie nieskończonych cieni
głuchego divertimento
przytłumionym głosem
jeszcze zdążysz zdążyć
codziennie się budzić
i odnaleźć się wraz z nim 
w czasie rzeczywistym skraju dnia
wersami go postrzępić przed świtaniem
i ufnie… na wiatr rzucić
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………… Toruń ~ 2O grudnia '19               

 


wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 22 kwietnia 2020, 12:18
Krzysztof czegóż chcieć więcej...
wystarczą Twoje słowa, wiersze
napełniona lawendą w zaułku ciszy
przy Tobie blednę...
przysłano: 22 kwietnia 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca