Literatura

Trzynastka - grosz na trumnę (wiersz)

Cytra

 

coś się zmienia na ziemi
jeszcze nie rozumiem
jeszcze nie wiem chociaż
od dwóch tygodni na ekranach
biegają komunikaty spłoszone i groźne
nie dowierzam
ale już unosi się zapach strachu

 

stan epidemii
pierwsze jaskółki paniki i mary senne
w sklepach opustoszały półki

 

ty też przyszłaś chora
wiosno z bezdechem świszcząca
obfita w zdarzenia potęgujące strach
który osłabia układ odpornościowy

 

a wirus podskakując jak dziecko
przeskakuje z państwa na państwo
z człowieka na człowieka

raz dwa trzy - jutro ty

 

wybiera zużytych mi podobnych
na zewnątrz nic do czterdziestu dni
skąd mam wiedzieć czy wirus siedzi wewnątrz?
siedemdziesiąt trzy lata w garści
i wróbel w krtani


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 22 kwietnia 2020, 12:53
...to nie wirus się rozprzestrzenia, tylko głupota ludzka, a on jedzie na gapę
Cytra
Cytra 22 kwietnia 2020, 20:25
Zmyślna ta głupota i interesowna aż przeraża.
przysłano: 22 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca