Literatura

POWTARZAM (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz z 1. tomiku poezji „Kaligraficznie” – autorstwa Andrzeja Fereta

 

http://www.astrum.wroc.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=9788372779984&kat=k@

 

 

 

POWTARZAM


Powiem nad wszystko co powiedziałaś,
Niby bez troski w ciałach uwięzi,
Troska więc splata, wciąż tak ochota,
Czyżbym miał siebie bez ciebie spełnić.


Ponad co smutek wskrzesza cielesny,
Tak wierną chwilą byś zawsze była,
We trosce serca z błękitnych zaklęć,
W bezładzie szaleństw i w białym winiu?


Szczerze w pragnienia wypowiedz imię,
Poznaniu z piersi moich zapomnień,
Takim ja byłem by ciebie spełnić,
Słuchaniu nuty, gdybym miał wspomnieć.


wrzesień, 1990

Andrzej Feret


przysłano: 24 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca