Literatura

SMUTEK (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz z 1. tomiku poezji „Kaligraficznie” – autorstwa Andrzeja Fereta

 

http://www.astrum.wroc.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=9788372779984&kat=k@

 

 

 

SMUTEK*


Smutną drogą ty chodzisz,
dróg co mi smucisz z zapomnień,
Miłych smutnych przywróceń,
jawie w smutkach ze wspomnień.


Grałaś wiatrem wraz z smutkiem,
A porywem tak ciszą,
W słowach cichych i smutnych,
jawą smutkiem zaś byłaś.


W smutku cichych powtórzeń,
Ty w smuteczku subtelnym,
W burzy smutnych zapomnień,
Smutkiem szczerych poruszeń.


Smutek ciebie tak wzrusza,
Mówisz mi wciąż w smuteczku,
Smutnych sennych uniesień,
Porwę całą w smuteczku.


październik, 1990


* smutek – tutaj: miłość, kochanie, miłowanie.

 

Andrzej Feret


przysłano: 24 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca