Literatura

***(Podaj mi dłoń) (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. „Kaligraficznie II” autorstwa Andrzeja Fereta:

 

https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636

 

 

 

 

***(Podaj mi dłoń)


Podaj mi dłoń i mocno uściśnij,
Zaprowadzę cię do miasta na górze,
W drodze opowiem jakaż ty cudna,
I kolorowa bez złudzeń,
Tak delikatnie poniosę w słowach,
Tam gdzie kolory nie blakną,
Nie będziesz płową nadzieją moją,
I światła na górze, gazelo miła –
Gazelo miła – nie zgaszą.
Pójdziemy za ręce jak kiedyś po parku,
Będziemy chodzić i na ławkach siadać,
A kiedy siądziemy na ławce w parku,
Będziemy tylko oczami gadać,
I będziemy w siebie wpatrzeni,
W mój uśmiech mistrza, Małgorzato,
I nieba dotkniemy na ziemi,
We słońcu w parku – nic nad to,
I włosy miękkie pogłaskam,
Przytulę do policzków,
I oczy twoje tęsknotą otulę,
Za ciszą podążę czerwonych maczków.


listopad, 1993

Andrzej Feret


przysłano: 29 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca