Literatura

***(Jesteś Julią) (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. „Kaligraficznie II” autorstwa Andrzeja Fereta:

 

https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636

 

 

 

***(Jesteś Julią)


Jesteś Julią i nie masz lat tyle,
Obyś nie mówiła ile ich masz,
Uleć ze swoich boleści,
Zostaw ten miłości gorzki smak,
Jak aromat kwiecia filiżanki,
Wzmacniaj bicie serca życiem,
I rozdawaj siebie w zapomnienia,
Kołysz i rozdrażnij moje bycie,
I nie tylko rozdrażnij, lecz rozkołysaj,
Zmysłom nadaj błogości sens,
I smaku swego użyczaj,
W zmysłach wysokich pieść.
Jesteś Julią, bo to wieczysty krzyk,
Oddaj zwątpienia i wołaj,
Ustami słowa swoje pleć,
Pleć, tylko co garną me ramiona,
Bo jesteś Julią na lata tysiące,
I barwą czerwieni powrócisz,
Nie krwią morza, jeno w słońce,
Czerwieniom chabrów złoceń.

 

listopad, 1993

Andrzej Feret


przysłano: 29 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca